tgbygglogo

Hvilken type terrassebord bør man velge?

Valg av terrassebord er svært viktig når du skal ha ny platting, terrasse, balkong eller veranda. Her forklarer vi forskjellen mellom de ulike alternativene du har og tar for oss prisforskjell, kvalitet, forventet vedlikeholdsarbeid og generelle anbefalinger når du skal velge terrassebord.

Platting I bergen bygget av tgo byggservice as
– Platting vi bygde for kunde i vanlig CU-impregnert terrassebord!

De 4 mest vanlige terrassebordene

De 4 vanligste terrassebordene finner du beskrevet hver for seg under. Merk derimot at det finnes utallige andre typer på markedet dersom du ikke er fornøyd med de vanligste typene bord. Noen nevneverdige er terrassebord av bambus og terrassebord av accoya. Disse typene er så dyre at de ikke er relevante for de fleste. For å sammenligne så koster 1 kvadratmeter med vanlig CU-impregnerte terrassebord rett under kr 200,- imens accoya koster opp mot kr 2.900,- per kvadratmeter. Vanlig CU-impregnert terrassegulv har en levetid på 20-30 år imens accoya stiller 50 års råtegaranti. Accoya sine terrassebord har levetid opp mot 100 år+.

CU-Impregnert terrassebord – det billigste alternativet

Disse plankene er behandlet med kobbersalter (cu) som trekker inn i treverket og beskytter mot råte- og insektangrep. Dette er det billigste du får av terrassebord og fungerer helt ypperlig til sitt formål. Bør overflatebehandles med olje eller beis for å oppnå best mulig levetid som er 20-30 år. Det er anbefalt med en årlig vask før hagemøbler settes ut og terrassegulvet blir tatt i bruk. Videre må dere regne med å olje / beise gulvet jevnlig (cirka hvert 3.år)

God levetid for pengene, men husk at levetiden er avhengig av riktig bruk og vedlikehold. Husk at olje / beis koster penger og må kjøpes hvert 3.år. Alt i alt så er det et billig alternativ men på grunn av at det følger løpende ekstrakostnader på olje/beis sammen med tidsbruk på oljing / beising så anbefaler vi generelt sett å unngå denne typen terrassebord. Du får andre typer som gir “mer terrassebord for pengene”.

Platting I bergen bygget av tgo byggservice as
– Vanlig CU-impregnert terrasse bygget til en kunde i Bergen!

Royal impregnert terrassebord – mest for pengene?

Nå kommer vi til en type som virker å være en favoritt blant kundene våre. Den er prisvennlig, kommer i mange farger og krever mye mindre vedlikehold enn vanlig impregnering. Det er mange forskjellige leverandører som tilbyr royal impregnering men vi kommer kun til vise frem det som Møre royal tilbyr i sitt sortiment. Prosessen ved royal impregnering består av en 2-trinns behandling:

  1. Treverket behandles med kobbersalt (cu) slik som vanlige terrassebord.
  2. Treverket gjennomgår deretter 8 timer med koking i olje. (Det er her oljen kan tilsettes farge).

Gjennom denne prosessen stabiliseres treverket slik at fremtidig svelling og krymping under forskjellige værforhold reduseres vesentlig. Oljen trekker inn i treverket og sørger for at vann ikke trekker seg inn like lett. Angående vedlikehold av møre royal bør det vaskes 1 gang i året. Det er veldig viktig å ikke bruke kjemikalier når man vasker terrassegulvet ettersom det kan reagere negativt med royal impregneringen. Vask derfor kun med vann. Etter noen år (4-5 år) begynner fargen i bordene å blekne og mange velger da å olje bordene på nytt for å “freshe opp” fargen litt. Møre royal tilbyr terrassebord i følgende farger:

Møre royal fargevalg på terrassebord
Natur (uten tilsatt fargepigment) > Oker (varm gyllengul) > Grå (varm grå) > Brun (varm brun) > Setersvart (varm svart)

Prisen for Møre royal ligger for tiden på rundt kr 350,- per kvadratmeter. Fargevalg kan føre til små variasjoner i pris. Når man legger sammen mindre vedlikeholdsarbeid, mulighet for valg av farge, råte garanti, økt kvalitet og at prisen ikke er så veldig mye høyere enn ved vanlig terrassebord så syns vi dette er en sikker vinner. Det ser vi hos kundene våre her i Bergen, som stort sett ønsker at vi bygger terrassene deres med møre royal sine terrassebord.

Terrasse I bergen bygget av tgo byggservice as
– Platting I Møre Royal Brun som vi bygget for kunde her i Bergen!

Kebony terrassebord – En favoritt for de som hater vedlikehold

Kebony er et eksklusivt trevirke som også er bærekraftig. Faktisk inneholder Kebony ingen giftstoffer slik som annen impregnering. Impregneringen skjer med en naturlig væske utvunnet av bio-avfall fra produksjon av sukker og mais. Treverket blir varmebehandlet, der de tilsatte kjemikaliene skaper et stabilt, hardt og slitesterkt tremateriale. I tillegg til å være et bærekraftig valg er det 100% vedlikeholdsfritt i form av overflatebehandling. Det eneste som kreves er at det vaskes jevnlig, gjerne 1 gang i året før man tar terrassen, plattingen eller balkongen i bruk. Kebony er motstandsdyktig mot sopp og insekter samtidig som smuss og annet skit ikke gror seg fast i materialet. Prisen for kebony ligger på rundt kr 650,- per kvadratmeter. Alt i alt et sinnsykt bra terrassebord for de som tar seg råd til det lille ekstra. OBS: Kebony har en naturlig dyp brunfarge som etter tid i vær og vind blekner ut i en mer sølvgrå patina.

Terrasse I bergen bygget av tgo byggservice as
Terrasse i Kebony Character som vi har bygget for kunde her i Bergen!

Termotre terrassebord

Termotre er en slik type terrassebord som vi syns alle som har råd, burde bygge med. Prisen spenner seg fra rundt kr 800,- til kr 1600,- per kvadratmeter. Førstnevnte pris er for termofuru og sistnevnte er for termoask. Hovedforskjellen er at ask er en hardere tresort og er mer eller mindre kvistfri. Dette er garantert vår favoritt dersom man skal ha det beste av kvalitet til en overkommelig pris. Termotre har de samme egenskapene som kebony men er hakket bedre på levetid. Fremstilling av disse terrassebordene er en kunst hvor de høvler, tørker og kalibrerer bordene før de sendes ut av fabrikkene. Bordene har en pen og gyllen brunfarge som etter tid i vær og vind blekner ut i en mer sølvgrå patina slik som Kebony.

Terrasse I bergen bygget av tgo byggservice as
– Liten platting av Termofuru vi bygget for kunde i borettslag her i Bergen

Tips for et bedre sluttresultat!

Planlegg prosjektet nøye før du begynner dersom du skal gjøre det selv. Det er flere små tiltak du kan gjøre ved bygging av platting eller terrasse som gjør at resultatet kan bli betydelig mye bedre. Om du bor i Bergen er det bare til å ta kontakt med oss dersom du trenger hjelp med bygging eller om du skal bygge selv men trenger rådføring.

Tips nr.1 – Terrasse med skjulte skruer og midtbord

Legg terrassebordene med skjult innfestning, altså usynlige skruer. Selve arbeidet med monteringen er det samme og det koster ikke noe ekstra for å få lagt et terrassegulv med skjulte skruer, annet enn at skruene man bruker til skjult innfestning er litt dyrere. På en terrasse på 100 kvadratmeter tilsvarer det kanskje en ekstrakostnad på rundt kr 3000,- men sluttresultatet blir EKSTREMT mye bedre!!!

Unngå skjøter i terrassebordene ved å legge alle terrassebordene først. Deretter kapper du de på en rett linje slik at du får lagt inn et mellombord slik som på bildet under. Dersom du gjør dette riktig sparer du mye tid med kapping i tillegg til at du unngår mye kapp. Planlegger du dette 100% riktig så kan du komme unna med så lite som 1% kapp. Vanlig svinn ved bygging av platting ligger på rundt 8-10%, til og med hos de profesjonelle. Det er jo også veldig fint, spesielt om du kombinerer det med skjult innfestning.

Legg terrassebordene med en ramme rundt slik som på bildene vi har lagt ved lenger oppe i denne artikkelen. Da slipper du å se de stygge kantene til terrassebordene. Det krever nok at du har tatt i en sag før eller at du leier inn profesjonelle, men sluttresultatet blir som natt og dag. Gjør alle disse 3 tingene på ditt neste prosjekt og du er garantert et strøken terrassegulv.

Terrasse I bergen bygget av tgo byggservice as
– Liten platting for en kunde her i Bergen. Skjult innfestning og termofuru!

Kontakt oss nå!